Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η αύξηση του σωματικού βάρους είναι επιθυμητή και απαραίτητη.
Στο τέλος της εγκυμοσύνης ο μέσος όρος αύξησης του βάρους υπολογίζεται στα 12 κιλά.
Γιατί προκύπτει αυτή η αύξηση του βάρους;
Μα γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναπτύσσεται το έμβρυο, ο πλακούντας, παράγεται το αμνιακό υγρό, η ποσότητα του αίματος αυξάνεται κατά 50%, το στήθος προετοιμάζεται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και αυξάνεται το μέγεθος της μήτρας.
Η άποψη βέβαια πως η εγκυμονούσα πρέπει να τρώει για δύο απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Το συνολικό βάρος που προτείνεται να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το βάρος σύλληψης, το βάρος δηλαδή που έχει πριν μείνει έγκυος. Ενδεικτικά, μια γυναίκα που έχει πλεονάζον βάρος πριν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να πάρει λιγότερα κιλά κατά τη διάρκειά της, σε σχέση με μια γυναίκα φυσιολογικού βάρους.
Όσο μεγαλύτερος ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά την σύλληψη τόσο μικρότερη η άνοδος του βάρους που συνίσταται. Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένα εύκολο επιδημιολογικό εργαλείο (το πηλίκο του βάρους (σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα)). Ο ΔΜΣ μας βοηθά να καταλάβουμε αν το άτομο είναι φυσιολογικό, υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Η αύξηση του βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με το μεγαλύτερο μέρος του βάρους να αποκτάται κατά τους τελευταίους 3 μήνες. • Κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης η αύξηση θα πρέπει να είναι μέτρια, περίπου 3-5 κιλά. • Κατά τον 5ο μήνα και έπειτα, το βάρος αυξάνεται περισσότερο, καθώς τότε η αύξηση και ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα είναι πιο έντονη.
Η υιοθέτηση μιας υποθερμιδικής δίαιτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνίσταται, εκτός από ακραίες περιπτώσεις και μόνον για το 1ο τρίμηνο της κύησης.
Για την παρακολούθηση της αύξησης του βάρους σας ακολουθήστε τις οδηγίες του διατροφολόγου σας.
Comments