top of page
Writer's pictureLoukia Gerakiti

5 λάθη όταν ξεκινάμε δίαιτα και πώς να τα παρακάμψετε



1. Θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους.

Και ποιος δεν θέλει με ένα μαγικό ραβδί να χάσει διά παντός το περιττό βάρος και λίπος του σώματος; Νομίζουμε πως όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο. Λέμε, λοιπόν, πως θα πρέπει να χάνουμε 4-5-6 κιλά το μήνα. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Η απώλεια βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το ήδη υπάρχον βάρος, η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα, ο μεταβολισμός, ο ύπνος και η συνολική κατάσταση της υγείας επηρεάζουν τον ρυθμό απώλειας. Όταν θέτουμε πολύ ψηλά τον πήχη κινδυνεύουμε να μην φτάνουμε το στόχο, να απογοητευόμαστε και τελικά να διακόπτουμε την προσπάθεια.

-Επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για την απώλεια βάρους που θέλετε να πετύχετε, και σχεδιάστε από κοινού το χρονοδιάγραμμα και τους επιμέρους στόχους.


2. Βγάζουμε από τη διατροφή τα αγαπημένα μας φαγητά ή ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Το ψωμί, η σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά ή τα μακαρόνια είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που δαιμονοποιούνται πως παχαίνουν, και μερικοί προτιμούν να μην τα καταναλώνουν καθόλου κατά τη διάρκεια μιας διατροφής. Αυτό μπορεί να είναι βοηθητικό στην αρχή, όμως τελικά καταλήγουμε σε μια έντονη διάθεση για αυτά. Όποτε μετά από δυο - τρεις μήνες, αν όχι νωρίτερα, τα υπερκαταναλώνουμε, αφού πλέον έχουν πάρει την μορφή απωθημένων στο μυαλό μας.

-Εντάξτε στο διατροφικό σας πλάνο όλα εκείνα που σας αρέσουν, ώστε να εξοικειωθείτε με τον τρόπο που πρέπει να τα τρώτε. Μπορεί να χρειάζεται να τα τρώτε σε άλλες ποσότητες ή συνδυασμούς από εκείνους που έχετε συνηθίσει μέχρι στιγμής. Ο διαιτολόγος θα σας μάθει να διαχειρίζεστε καλύτερα αυτά τα τρόφιμα. Είναι σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας.

3. Γινόμαστε εμμονικοί με την ζυγαριά.

Ζυγιζόμαστε καθημερινά και περιμένουμε να δούμε διαφορά. Αν σε μια εβδομάδα κάποιος χάσει 700 γραμμάρια, αυτό δεν σημαίνει πως κάθε μέρα στη ζυγαριά θα βλέπει 100γρ μείον. Οι καθημερινές διακυμάνσεις στη ζυγαριά δεν είναι αποτέλεσμα αλλαγής του λίπους, αλλά αλλαγής στα υγρά του σώματος και στη τουαλέτα. -Ζυγιστείτε, αλλά με σώας τας φρένας μία φορά την εβδομάδα ή ανά 10 μέρες, επαναλάβετε το στην ίδια ζυγαριά, χωρίς πολλά ρούχα και πριν το πρωινό γεύμα.

4. Δεν γυμναζόμαστε

Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε έντονα καθιστική ζωή! Λόγου φόρτου εργασίας, διαβάσματος και έλλειψης χρόνου καταλήγουμε, πως η άσκηση δεν χωράει στο πρόγραμμα και την αναβάλουμε επ’ αόριστον. Άλλοι πάλι καταπιάνονται με δραστηριότητες, που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, όμως δεν τους αρέσουν τόσο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να την αποφεύγουν με την όποια μικρή δικαιολογία προκύψει.

-Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας! Επιλέξτε μια μορφή άσκησης που σας ταιριάζει. Κάποια που σας διασκεδάζει και θα χαίρεστε να κάνετε. Έτσι θα καταφέρετε να παραμείνετε συνεπείς στις φορές που την έχετε προγραμματίσει. 5. Το σημαντικότερο λάθος είναι το γεγονός, πως δεν κάνουμε ποτέ συντήρηση! Καταπιανόμαστε με ένα πρόγραμμα διατροφής για δύο ή τρεις μήνες. Κάπου εκεί λόγω κούρασης ή έχοντας φτάσει κοντά στο στόχο μας, ξεκινάμε και τρώμε πάλι όπως πριν, γυρίζουμε σιγά σιγά στις προηγούμενες συνήθειες. Σταματάμε να τρώμε ενδιάμεσα γεύματα, αυξάνουμε τις ποσότητες, και δεν παίρνουμε ταπεράκι στο γραφείο. Όσο και αν φαίνεται περίεργο το σημαντικότερο κομμάτι της διατροφής είναι να γίνει η συντήρηση.


-Μετά το τέλος της προσπάθειας κανονίστε 2 επισκέψεις με απόσταση τριών μηνών στο διαιτολόγο σας. Και αυτό για να ελέγξετε το βάρος, τη σύσταση σώματος και τις συνήθειες σας. Αν το βάρος σας έχει ανέβει κάποια κιλά μην ντραπείτε, ο διαιτολόγος είναι εκεί για εσάς, ώστε να σας βοηθήσει να βρείτε τα βήματα της συντήρησης.


Να θυμάστε πως η καλύτερη δίαιτα δεν είναι αυτή με την οποία χάνουμε τα κιλά όσο γρηγορότερα γίνεται, αλλά εκείνη που εξασφαλίζει τη σταθερότητα του βάρους μετά.


Η ομάδα του LG Nutrition Center είναι πάντα κοντά σας για να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και να σας υποστηρίξει να φθάσετε ως το τέλος (ή μήπως την αρχή μιας καλύτερης ζωής;).


22 views0 comments

Comments


bottom of page