Το φραγκόσυκο αποτελεί ένα αξιοπερίεργο φρούτο που ίσως ο περισσότερος κόσμος να μην έχει μπει στη διαδικασία να δοκιμάσει.
Πρόκειται για τον καρπό ενός κακτοειδούς φυτού, της φραγκοσυκιάς ή όπως ανά τόπους αναφέρεται παυλοσυκιά, αραποσυκιά, κακτοσυκιά ή παπουτσοσυκιά.
Το φυτό κατάγεται από το μακρινό Μεξικό και η επίσημη ονομασία του είναι Οπουντία. Μολονότι τους καρπούς του λίγοι έχουν γευτεί, οι περισσότεροι το έχουν δει να δεσπόζει περιμετρικά στα πλατιά σαρκώδη φύλλα των κάκτων που ξεκινούν την άνοιξη να μεγαλώνουν και από πράσινα να καταλήγουν σε κίτρινα ή ερυθροπορτοκαλί στα τέλη του καλοκαιριού σε πετρώδεις περιοχές σε όλη τη Μεσόγειο.
Ένα μέτριο φραγκόσυκο (περίπου 110γρ βρώσιμου προϊόντος ) αποδίδει
42kcal,
3,7gr φυτικών ινών,
15mg βιταμίνης C,
230mg καλίου,
60mg ασβεστίου και
6,18mg φυλλικού οξέος.
Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πηκτίνη μειώνει την απορρόφηση γλυκόζης του αίματος, βοηθώντας έτσι την ρύθμιση της γλυκαιμίας.
Αυτό σε συνδυασμό με το χαμηλό θερμιδικό τους φορτίο συνδράμει στο αίσθημα κορεσμού και στην ρύθμιση του σωματικού βάρους. Εκτενής τέλος, είναι η συζήτηση αναφορικά με την επίδρασή τους στα λιπίδια του αίματος και τον μεταβολισμό τους. Το review του 2017 από την ομάδα της María del Socorro Santos Díaz συλλέγει όλα τα δεδομένα αναφορικά με την ρυθμιστική επίδραση της κατανάλωσης φραγκόσυκου στα λιπίδια του αίματος, το διαβήτη και την αθηρογένεση κατατάσσοντάς το στα λειτουργικά τρόφιμα εφόσον μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνοντας την υγεία και τη γενικότερη ποιότητα της ζωής.
Η επιφάνεια του καρπού καλύπτεται από μικρά ανάγλυφα κομπάκια, μεγάλες ακίδες και πολύ λεπτά, σχεδόν αόρατα, αγκαθάκια. Λόγω της δυσκολίας στη συλλογή και το καθάρισμα αυτοί οι κάκτοι αν και γενναιόδωρα μας προσφέρουν τους καρπούς τους, χωρίς φροντίδα ή πότισμα, τις περισσότερες φορές κανείς δεν τολμά να απλώσει το χέρι.
Αν όμως είστε αρκετά θαρραλέοι θα μπορούσατε με κάποιο κηπουρικό γάντι ή εργαλείο να κόψετε μερικά φραγκόσυκα, να τα αποφλοιώσετε προσεκτικά από το δέρμα τους περιμετρικά με ένα μαχαιράκι και έπειτα να απολαύσετε την τροπική γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά.
Τα φραγκόσυκα μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά, αφού καθαριστούν, με λίγο χυμό λεμονιού ή γιαούρτι. Είναι πολύ πιο γευστικά όταν καταναλώνονται δροσερά από την συντήρηση.
Τολμήστε να τα δοκιμάσετε με προσοχή στα αγκάθια!
Comments